20-åring döms för grov misshandel och grovt vållande till annans död

2016

Vid 8.40 på söndagsmorgonen den 13 november larmades polisen till en adress på Östermalmsgatan i Västerås

Polisen hade fått in ett tips om en man som låg i ett trapphus på Östermalmsgatan i Västerås. Minst fem polispatruller kallades till platsen tillsammans med ambulans. När polisen kom fram hittade de en död man.
En 20-årig man kunde kort därefter gripas. Några dagar senare, den 16 november, häktades 20-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt uppgift hade de båda varit på samma fest i flerfamiljshuset. Den döde mannen bodde själv inneboende ett par portar bort. Bara tjugo minuter innan han dödades ringde han till sin hyresvärd och sa att han strax skulle komma hem.

Den 20-årige mannen erkänner att han knivskurit den mördade 30-åringen men förnekar dock brott, då han handlat i självförsvar.

Tingsrätten går inte på åklagarens linje – utan dömer den 20-årige västeråsaren för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Tingsrätten konstaterar att både förövaren och offret har varit avsevärt berusade den aktuella natten och morgonen, då händelsen utspelade sig. Det finns inga vittnen till knivdådet. Därmed godtar tingsrätten 20-åringens uppgifter. Han har hävdat att han var rädd för att den 30-åriga mannen han hamnade i gräl med hade ringt dit kamrater. Därefter angrep 30-åringen honom genom att ta tag i hans jacka och slå honom i ansiktet. Den rättsmedicinska bedömningen har dock inte styrkt att 20-åringen verkligen har blivit slagen.

Den finns tecken på att en kamp uppstått mellan de två. 20-åringen har påstått att han blivit klöst i ögonen och inte kunde se var han högg med kniven. Det är därmed inte säkerställt att 20-åringen hade för avsikt att döda 30-åringen, eller att han ens varit likgiltig inför att det skulle kunna ske. Åtalet för mord kan därför inte vinna bifall.

Mannen döms i stället för misshandel och grovt vållande till annans död till ett fängelsestraff på två år. Straffet är sänkt på grund av hans låga ålder. Han ska också betala ungefär 157 000 kronor skadestånd till den dödade mannens anhöriga och till dödsboet.

http://www.vlt.se/blaljus/brott/polisen-utreder…
http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim…
http://www.vlt.se/blaljus/brott/mordet-pa…
http://www.vlt.se/blaljus/brott/atal-vacks…
http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/slipper…