70kg cannabis och 6 miljoner i kontanter beslagtagna i Stockholm

I hemmet hade 50-åringen drygt fem miljoner kronor i kontanter. Det är ett rekordbeslag för polisens narkotikarotel i Stockholm. Nu åtalas åtta personer i en härva med 70 kilo cannabis.

– Det här är ett större spaningsärende som har pågått mot ett antal personer sedan slutet av förra året. Jag påstår att det handlar om ett nätverk som har hanterat stora mängder cannabis, säger åklagare Olof Calmvik.

Polisen dokumenterade flera tillfällen då kilovis med cannabis såldes vidare. Under vintern och våren slog polisen till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Hemma hos en 50-årig man i Johanneshov gjorde polisen ett sensationellt fynd. I en metallväska fanns 4.500.000 kronor i kontanter, och i en bag hittades ytterligare drygt 700.000 kronor.

– Det här är det överlägset största kontantbeslaget i narkotikaärenden för oss. Vi letar alltid efter pengar men i de tidigare fallen har vi hittat 1 miljon kronor, säger Linda Selldén, chef för narkotikaroteln vid polisen i Stockholm.
Flera guldtackor

Dessutom hittades utländsk valuta och tre guldtackor, värderade till omkring 100.000 kronor.

–Det är relativt vanligt att man försöker omsätta pengar som genererats från brott i annan egendom, exempelvis guld, säger Olof Calmvik.

I mannens bostad hittade polisen även en skarpladdad pistol och drygt sju kilo cannabis. Hos en 28-årig man i Farsta hittades drygt 40 kilo cannabis och hos en 33-årig man i Hägersten fanns nästan 33 000 euro i kontanter. Totalt har polisen beslagtagit omkring 70 kilo cannabis, till ett gatuvärde om sju miljoner kronor, och omkring sex miljoner i kontanter.

Okända för polisen

– Det är ett omfattande ärende och flera av de inblandade var i princip helt okända för polisen, säger Olof Calmvik.

Åtta personer har åtalats för inblandning i härvan. 50-åringen åtalas för bland annat grovt narkotikabrott, vapenbrott och grovt penningtvättsbrott. – Jag uttalar mig inte alls, säger advokat Sara Fahmy, som försvarar mannen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/em-miljoner-i-knarkpengar