Brändes med glödgad sked

2016

En 19-årig man hölls fången i en lägenhet i Visby under tortyrliknande former. Han brändes bland annat på armarna med en glödgad sked av en trio män. De ska också ha tömt hans konto och hotat att döda hans familj.

De tre männen ska mellan 27 och 29 juli i år ha frihetsberövat den 19-årige mannen. De ska bland annat ha fått honom att ta SMS-lån och bränt mannen med en sked. Anledningen: 19-åringen ska ha varit skyldig några av männen pengar. De menade att han gripits av polis med deras droger, och att han därför var skyldig dem runt 10 000 kronor.

Männen har även använt hans identitet för att kunna lägga ut falska annonser på Blocket. Till slut ska männen ha kommit över omkring 100 000 kronor.

Åklagaren Henrik Stiernblad menar att de utsatt 19-åringen för ”grov misshandel som är att betrakta som tortyr”.
De tre – två 26-åringar och en 19-åring åtalades – för bland annat människorov, grov misshandel, grov utpressning och olovlig identitetsanvändning.

En av 26-åringarna åtalas dessutom för att ha misshandlat en 18-årig man i Visby, några dagar efter kidnappningen, och sedan ha tvingat av honom hans kontokort kortkod, och identitetskort.
Men han misslyckades med att ta ut pengar från 18-åringens konto – och skickade därefter meddelanden till offrets mobil om att flera män skulle våldta honom, enligt åtalet.
26-åringen åtalas även för narkotikabrott efter att ha förvarat nära 200 gram cannabis, cirka 10 gram kokain och en liten mängd amfetamin i en förvaringsbox i en livsmedelsbutik.

Den 19-årige gärningsmannen och den andra 26-åringen i trion åtalas för övergrepp i rättssak och misshandel efter att de i juli, även vid det tillfället i Visby, ska ha hotat ett kvinnligt vittne vid ett annat brott genom att sätta en kniv mot hennes hals, och sedan ha misshandlat en anhörig till henne genom slag och sparkar mot hans huvud och kropp.

Två av männen, som var mest delaktiga i misshandeln och utpressningen, döms till sex år vardera. Den tredje mannen, som främst deltagit genom att vakta 19-åringen så att han inte kunde rymma, döms till fängelse i två år och två månader.
De tre männen döms även att betala offret 135 000 kronor i skadestånd. Dessutom ska de bland annat betala tillbaka de drygt 90 000 kronor som de fick tag i genom bedrägeriet på Blocket. Totalt ska de betala 265 000 kronor i skadestånd till samtliga målsäganden.

Förutom människorov, grov misshandel, grov utpressning och olaga hot döms männen även till olaga tvång, försök till bedrägeri, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Domen överklagades. Svea hovrätt sänkte straffet för samtliga gärningsmän, till 5,5 års fängelse för två av männen och till två år för den tredje.

http://www.expressen.se/nyheter/ung-man…
http://helagotland.se/blaljus/torterades…
http://helagotland.se/blaljus/sex-ars…
http://helagotland.se/blaljus/hovratten-sanker…