Dömd för brutala expresskidnappningar

2016.

Offren rånas på bankkort och kod av kniv- eller pistolbeväpnade gärningsmän. Sedan hålls offren gisslan på ett brutalt sätt under hot och med våld – samtidigt töms deras bankkonto på pengar.

Gärningsmännen jobbar i grupp och är brutala, våldsamma och skoningslösa när de överfaller sina offer. Beväpnade med kniv, köttyxa eller pistol tvingar de till sig bankkort och kod från offret. Därefter delar rånarna upp sig. Några stannar kvar med offret och håller personen som gisslan under hot. De andra rånarna tar sig till en uttagsautomat. När rånarna fick besked om att deras kumpan hade lyckats ta ut pengar släpptes målsägandena fria. Stämmer inte koden, hotas det om våld eller så utsätts offret för våld, tills de får rätt kod.

Expresskidnappningar är sedan tidigare ett känt fenomen i USA och delar av Latin- och Sydamerika. Hittills har de varit okända i Sverige, fram tills nyligen.

Polisen fick in flera anmälningar om den här typen av brott och med liknande tillvägagångssätt i Kista och Husby, i västra Stockholm, under slutet på förra året. Polisens utredare kunde se att man hade tre vågor av rån pågående inom ett kort tidspann och begränsad geografi. Man sammanställde dessa och utredningarna blev framgångsrika.
Totalt handlar det om 24 fall som hamnat hos polisen. Fjorton av dessa har lett till flera åtal.

Domen mot de fyra åtalade. En man döms till tre månaders fängelse, en till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader och de övriga två dömdes till ungdomsvård i Solna tingsrätt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter
http://sverigesradio.se