Dreamfilm-härvan: Organiserad piratverksamhet drog in miljoner

På ett år ska den illegala streamingsajten Dreamfilm dragit in över en miljon kronor, och gänget bakom har starka kopplingar till andra svenska piratsajter, hävdar åklagaren.

Efter ett och ett halvt års utredning åtalades i måndags fyra män som sägs ha drivit den illegala streamingsajten Dreamfilm. De misstänks för upphovsrättsbrott, och om de döms kan de beläggas med mångmiljonböter.

Åtalet rör 45 filmer som kvartetten misstänkts ha gjort tillgängliga via Dreamfilm och bakom anmälan ligger tungviktarna Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri.

Den huvudmisstänkte kallar vi Ägaren, en 23-åring från Östergötland som pekats ut som drivande bakom Dreamfilm. Från hösten 2013 fram till gripandet i januari ska han ha tjänat nära 930 000 kronor på annonsintäkter från sajten.

I förhör säger ägaren själv först att han inte kontrollerar sajten, utan bara administrerarat den. I senare förhör nekar han även till detta, men erkänner att han stått som ägare till själva domänen dreamfilm.se. – Han förnekar brott. Han har bara sålt annonser på sajten, och har inte varit delaktig i Dreamfilms verksamhet, säger mannens försvarsadvokat Gustav Sandberg på Advokatfirman Glimstedt.

http://www.idg.se/2.1085/1.664389/dreamfilm-pi…

DOM 2017-05-09
De fyra männen döms till mellan sex och tio månaders fängelser för upphovsrättsbrott och de fyra ska även betala skadestånd på 1,3 miljoner kronor till Svensk Filmindustri skriver IDG. Åtalet mot männen gällde att de via Dreamfilm ska ha spridit 45 filmer som de ej har haft rätt att göra.