Fängelse för kidnappning

2016.

En 26-åring från Landskrona och en 21-årig Malmöbo åtalades för att ha kidnappat en ängelholmare och tvingat till sig nära 100 000 kronor.

Enligt åklagaren har den 26-åriga Landskronabon på okänt sätt tagit sig in hos offret och sedan väntat tills han kom hem. Då blev han hotad med ett pistolliknande föremål. Ängelholmare ska även ha blivit utsatt för dödshot och även blivit stampad i huvudet innan han togs till en lägenhet i central Ängelholm.

Enligt utredningen väntade gärningsman nummer två där – en 21-årig Malmöbo och där fortsatte hoten och misshandeln.
Ängelholmaren fick också veta att det krävdes att han betalade 100 000 kronor – annars skulle han inte få lämna lägenheten levande.
Detta ledde till att en stor insamling drog igång i offrets familj och vänkrets. Och det slutade enligt åklagaren med att en person så småningom kom till lägenheten och överlämnade drygt 99 000 kronor.

Både 26-åringen och 21-åring har nekat till brott. I den lägenhet dit offret fördes hittades dock en skyddsväst, en t-shirt samt en cigarettfimp som knutits till honom med DNA.
Under polisutredningen har 26-åringen vägrat att svara på några frågor utan enbart nekat till brott och svarat ”inga kommentarer”. Under rättegången svarade han inte heller på några frågor överhuvudtaget.
Offret berättade under rättegången att han tidigare varit god vän med 26-åringen, men sen han hotat hela hans familj under våren 2016 var det inte längre på god fot. Det exakta motivet till varför han kidnappades är inte helt klarlagt. Han säger själv att han inte vet och påstår att han inte har någon skuld till de två misstänkta.
Helsingborgs tingsrätt anser bevisningen räcker och dömer 26-åringen för människorov – mindre grovt brott, grov utpressning samt olaga hot.
21-åringen döms enbart för människorov – mindre grovt brott samt grov utpressning och straffet för honom blir ett års fängelse. Tingsrätten anser att straffvärdet ligger på två års fängelse, men eftersom han var 20 när brotten inträffade får han rabatt.

Domen blev fängelse i 2 år 6 månader för 26-åringen och gärningsman nummer två, 21-åringen, döms till 1 års fängelse. Utöver fängelsedomen ska duon även betala 145 220 kr i skadestånd till offret.

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-10/tva-atalas-efter…
http://www.hd.se/2017-02-17/fangelse…