Läkare fick brevbomb – av död patients son

2016.

Överläkaren i Stockholm fick ett brev från ”Cancerfonden” med posten. Men paketet innehöll en livsfarlig brevbomb.

Överläkaren reagerade på innehållet först efter en stund när han ­precis böjt upp två häftklamrar som slutit försändelsen.
Framför honom låg oskrivna vita pappersark, mellan dem såg han kablar och andra konstiga föremål.
– Det luktade inte från ­kuvertet, delar av det var fuktigt som om någon hällt fett eller liknande i det ­bortre hörnet, har överläkaren sagt.
Efter upptäckten lade han ut paketet på balkongen och kontaktade omedelbart ­polisen.

42-åringens dna har säkrats på brevbomben.
Han har också fotograferats med en annan man ­utanför läkarens bostad. Läkaren kände sig förföljd och tog bilderna flera år innan det misstänkta attentatet.
Vid husrannsakan i den åtalades bostad fann polisen material som har tytt på att han försökt göra en tidsinställd bomb.
En handstilsjämförelse visar att det med största ­sannolikhet är 42-åringen som har skrivit ned adressen på paketet.
Trots bevisningen bedyrar mannen sin oskuld.

Polisens utredare har kommit fram till att:
”Vid en detonation när någon håller i bomben är sannolikheten stor att fingrar och händer måste amputeras. De största skadorna orsakas dock av splitter från sprängkapseln. De aluminiumplåtar som användes vid försöken var en millimeter tjocka, vilket innebär att vid genomträngning av dessa så skulle även huden perforeras av splitter. Om splittret träffar halsen och underliggande artär, till exempel pulsåder, är det en uppenbar risk för förblödning eller en livshotande skada.”

Enligt åtalet ska 42-åringens far ha varit patient hos överläkaren, fadern är ­numera avliden. Det är en del av den koppling som finns mellan 42-åringen och överläkaren, att den åtalade ska hysa gammalt agg till honom, vilket har förnekats av 42-åringen.

Mannen döms till sju år och sex månader i fängelse för försök till mord. Dessutom döms han för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och vapenbrott.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/pannV/misstanks…
http://www.expressen.se/nyheter/lakare-fick-brevbomb…