Livstid för dubbelmord i Ljungsbro

2013.

Samtalet kom in till polisens länskommunikationscentral klockan 01.59 den 2 november. En kvinna berättade att en misstänkt gärningsman uppehöll sig i hennes källare. I källaren befann sig även två pojkar, en 14-åring och en 15-åring.

Morden blev slutpunkten på en brottsturné som började med att den narkotikapåverkade 34-åringen med hot tvingade två tonårspojkar att följa med honom.
Gärningsmannen hade följt efter de två pojkarna när de skulle åka hem från en fritidsgård sent på kvällen.
När de var på bussen mötte de den misstänkte gärningsmannen. Han tog ett nackgrepp om de två pojkarna – en under vardera arm – och tvingade med sig dem.

De tog sig in i källaren till en villa och 34-åringen tejpade pojkarna runt handlederna och över ansiktet.
34-åringen hittade ett järnrör som han beväpnade sig med. Kvinnan och hennes dotter, som bodde i villan vaknade av oljudet och gick ner för att se vad som hände. Dem slog han med ett metallrör så att en av dem fick sys. De lyckades frita den ena pojken medan 34-åringen fick med sig den äldre pojken när han drog vidare.

Ungefär 150 meter från villan berövades 15-åringen livet genom minst sex slag med metallrör mot huvudet och halsen, enligt åtalet.  Han träffades av slag även på armarna, bålen och vänster ben, och ett flertal slag utdelades medan pojken låg ner på marken. Han kvävdes av blodet och av att hans mun och näsa var tejpade.

En kvinna och hennes sambo uppmärksammade vad som pågick och gick fram för att hjälpa till. Då angrep 34-åringen kvinnan och berövade även henne livet genom minst tre slag mot huvudet med ett metallrör. Kvinnan dog av skallskadorna. Även mannen blev slagen i huvudet, men lyckades tillsammans med ytterligare ett vittne till slut övermanna och avväpna gärningsmannen.

Tingsrätten anser att det är bevisat att 34-åringen sedan slog minst sex hårda slag med järnröret på 15-åringen.
Mannen har sagt att han slog mot vilda djur och bilar och inte människor, men det avfärdar rätten helt som förklaring.
”NN har före sin död utsatts för ett omfattande, utdraget lidande som måste ha varit mycket ångestfyllt för honom. Angreppet mot NN, som försökt komma till hans undsättning, har varit exempellöst i sin brutalitet”, skriver tingsrätten i sin dom.
Han döms för morden, försök till mord, misshandel, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och försök till utpressning. Den sista punkten går tillbaka till den 27 oktober 2013 då han krävde att hans före detta sambo, som han även är dömd för att ha misshandlat, skulle betala honom 5 000 kronor annars skulle han sprida nakenbilder på henne. Straffvärdet för morden är ”tveklöst” fängelse på livstid. Linköpings tingsrätt var enig i sin dom.

Enligt en enig hovrätt är det klarlagt att 34-åringen var medveten om vad han gjorde när han mördade pojken och kvinnan i Ljungsbro. Att gärningsmannens omdöme var nedsatt som en följd av narkotikapåverkan utgör inte en förmildrande omständighet. Hovrätten delar också tingsrättens uppfattning om att endast fängelse på livstid kan komma i fråga för 34-åringen.

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/dubbelmordet…
http://www.dn.se/nyheter/sverige/aklagaren…
http://www.expressen.se/nyheter/dom…
http://www.corren.se/nyheter/linkoping/livstid…